Reisverslag Slovenie - Carrosserie

Doelgroep: Vakdocenten MBO Carrosserie. Thema productiewerk in carrosseriebouw

Periode: Zondag 8 tot en met donderdag 12 april 2018

Klik hier voor Reisverslag Slovenie april 2018.pdf , de versie met foto's!

Dag 1 – Reisdag

Op zondag 8 april verzamelden 15 docenten van verschillende MBO scholen zich op Schiphol voor de vlucht naar Zagreb in Kroatië. Hier wachtte comfortabel vervoer met minibussen naar de stad Novo Mesto in Slovenië. Na inchecken in het hotel werd begonnen met een heerlijk diner en uitleg van het programma voor die week.


Dag 2 – School bezoek Novo Mesto

De aftrap van het programma vond plaats in het Solski Center. Een school voor beroepsonderwijs in Novo Mesto. Hier kregen de docenten een uitleg van het onderwijssysteem in Slovenië en vond er een rondleiding plaats door de school. Gedurende deze rondleiding gingen de deelnemers in gesprek met diverse Sloveense docenten en leerlingen.


Dag 3 – Bezoek Adria, Ptuj en Maribor

In de ochtend werd er een bezoek gebracht aan de fabriek van Adria caravans en campers. De ontstaansgeschiedenis van het merk Adria kwam aan bod en uiteraard was er een uiterst interessante rondleiding door het pand. Foto’s maken binnen was uiteraard streng verboden.

In de middag werd de reis vervolgd naar de tweede stad van Slovenië en tevens wijnstad Maribor, met onderweg een bezoek aan het historische stadje Ptuj, waarvan het oude centrum op de wereld erfgoedlijst van UNESCO staat. Met een rit in de kabelbaan en een adembenemend uitzicht over de stad Maribor sloten we de dag af om ’s avonds bij te komen in een goed hotel, midden in het centrum.


Dag 4 – Bezoek TAM fabriek (Dura Bus) en school Maribor

In de ochtend werd in de TAM fabriek het productieproces van Touring cars en airport bussen onder de loep genomen. Aandacht ook voor de ontwikkeling van een electrische stadsbus.

’s Middags was er een bezoek aan de school voor technisch beroepsonderwijs in Maribor. De docenten werden wederom door collega’s en leerlingen van de school rond geleid.

De avond leende zich voor wat vermaak met een wijnproeverij van Sloveense wijnen in het centrum van Maribor.


Dag 5 – Bezoek schadebedrijven Porsche, Mercedes en BMW

Bij de schadebedrijven van Porsche, Mercedes en BMW waren we welkom voor een uitleg over soorten schade, de aanpak van schadeherstel, verzekeringsprocedure etc.

‘s Avonds werd de dag met een borrel afgesloten in het centrum van Maribor.


Dag 6 – Evaluatie en terugreis

Op de laatste dag van iedere studiereis vindt er een uitvoerige nabespreking en evaluatie van de reis plaats in de lobby of een kleine conferentiekamer van het hotel. Was het geboden programma in overeenstemming met de verwachtingen? Zijn de thema’s voldoende aan de orde gekomen? Wat neemt iedere docent mee naar het eigen klaslokaal en wat zouden interessante thema’s zijn voor de volgende reis? Gedurende de week wordt er ruimte geboden om een terrasje aan te doen, de omgeving te verkennen of wat inkopen te doen. Tijdens de informele momenten leer je elkaar kennen en kan dit een basis vormen voor verdere samenwerking na terugkeer in Nederland.

Contact